Velkommen til Kreta > Paleochora

 
 
 

Paleochora

Paleochora er et lille åndehul, hvor man søger hen når batterierne skal oplades. Byen emmer af atmosfære og hygge. Her foregår alt i sit helt eget tempo, og ord som "siga-siga" (tag det roligt) og "avrio" (i morgen) høres ofte i gadebilledet. Hvad vi ikke når i dag, når vi nok i morgen.

Paleochora er beliggende på vestlige del af Kretas sydkyst. Der er ca. 1,5 – 2 timers køretid fra Chania lufthavn. I krydser bjergkæden fra nord til syd og ca. 1 times kørsel er bjergkørsel ad en fin ny vej.

Billedgalleri - se her

På Kretas sydkyst er der subtropisk klima, hvorimod der på nordkysten er tempereret middelhavsklima. Det er bjergene, som medfører klimaforskellene. På sydkysten er der ofte sol og skyfri himmel og temperaturen generelt 6-8 grader højere end på nordkysten.

Det betyder at sæsonen generelt er længere på sydkysten, da foråret i maj og efteråret i september/ oktober er skøn sensommer.

De lokale siger, at Paleochora er tilsmilet af Gud og her har mange grækere selv sommerhus.

Den særlige forfriskende brise "Meltémi" gør, at det stadig er muligt og rart at opholde sig i varmen.

Paleochora ligger ganske flot på en slette ude på en halvø. Yderst ligger resterne af et veneziansk fæstningsanlæg fra 1279. Langs halvøens østlige side går en strandpromenade frem til en lille havn. Herfra er der en særlig smuk udsigt over bjergene mod øst.

På vestsiden ligger en vidunderlig sandstrand. Her findes langs vandkanten mange små hyggelige restauranter og cafeer, som alle er drevet af lokale familier. Grundet den megen sol er området omkring Paleochora en af øens største grøntsagsområder. Her dyrkes tomater, auberginer, peberfrugter og agurker. På bjergskråningerne går familiernes får og geder og græsser. Af mælken laves de fineste oste, feta og mistithra. Kvaliteten af maden i landsbyen er generelt høj, da råvarerne er hentet i egen "baghave".

Når I er ude og spise må I ikke holde jer tilbage fra at prøve nogle af de lokale specialiteter. Spørg på tavernaen, hvad de har på menu kortet i dag (dagens ret), eller om de har noget specielt at anbefale.

På Kreta bestiller man sædvanligvis mange små forretter samt et par hovedretter, alt efter antal personer og appetit. De ankommer fra køkkenet efterhånden som de er klart og bliver stillet midt på bordet.

En herlig ting i Paleochora er, at byen spærrer hovedgaden af om aftenen, så folk frit kan færdes mellem de mange spise- og kaffesteder.

Kaffetraditionen er et levn fra tyrker tiden, som kretenserne har taget til sig som deres egen. En græsk kaffe, "Elinikós kafé", vandet med de fint malede bønner og sukker koges sammen og hældes direkte over i de små kopper. Når grumset synker til bunds kan den drikkes.

Den svalende is kaffe "frappé" er en kold pisket neskaffe, evt. med mælk og sukker. Det er en herlig måde at nyde kaffe på i varmen!

Paleochora dyrker også en del vin. Skråningerne i bjergene er ideelle til vindyrkning, på grund af den megen sol og de kolde nætter om vinteren. På den måde opnår druen sit høje sukkerindhold.

Hver familie dyrker sin egen vin, som serveres på deres taverna. "Husets vin" er en mørk og krydret vin med en smag i retning af portvin, den kaldes fort "Hima" og bestilles i kilovis. En halv liter vin er således et halvt kilo vin.

Mange praler med, at vinen er uden tilsætningsstoffer, så man kan drikke mange flasker uden at få hoved på. Egne erfaringer siger dog, at deres hoveder må være lavet af et andet stof end mit. Vinen har en meget høj alkohol procent, som gør, at jeg hurtig bliver munter af den.

SEVÆRDIGHEDER I PALEOCHORA

Egentlig er den største seværdighed nok at være del af et samfund, der tager tingene i deres helt eget tempo og toneleje.

Kirken med det klangfulde kirketårn er byens stolthed. Det svarer nærmest til Akropolis for Atheneserne. Kirken er navngivet efter Panagiri, som bliver fejret hvert år den 25. Marts.

Gå en tur ned gennem den gamle bydel af Paleochora. Begynd ved kirken og bevæg jer gennem de små smalle gader, smugkig ind gennem vinduerne til de lokale og nyd de charmerende gamle huse med fantastiske smukke håndudskårne hoveddøre. Husene ligger helt tæt, mur til mur. Der findes ingen haver, men til gengæld et væld af gamle olivendunke tilsået med basilikum og blomster.

Befolkningen var fattig dengang, da de byggede husene og havde ikke råd til "spildplads" som en have. Derfor deler mange af husene også mur med naboen. På den måde var man flere om at dække byggeudgifterne. Det tætte nærvær med naboen, var en nødvendighed i de afsides egne til at få hjælp.

Den venetianske borgruin

Ruinen var oprindeligt et venetiansk fæstningsanlæg, bygget i 1279 for at bekæmpe det "vilde befolkningsoprør". Oprørerne erobrede den og ødelagde den igen. I 1325 besluttede venetianerne at genopføre borgen og kolonisere området. I 1536 bombarderede pirathøvdingen Barbarossa fæstningen, og atter engang blev den ødelagt. Selv om den blev genopbygget senere, opnåede den aldrig mere sin tidligere betydning. Igen i 1653 erobrede og ødelagde tyrkerne den fra landsiden.

I dag er borgen delvist bevaret, og det åbne ruinområde indenfor er blevet det sted i Paleochora, hvor man går aftentur og nyder solnedgangen over havet.

 

 
 

 

Sommerhus på Kreta i rolige Paleochora
 

Home